вівторок, 7 травня 2019 р.

“УПА. Відповідь нескореного народу” До Дня захисника України, присвяченого 75-річчю від початку формування Української повстанської армії

"УПА. Відповідь нескореного народу"
 До Дня захисника України, присвяченого 75-річчю від початку формування
Української повстанської армії
Картинки по запросу Упа символика
Мета: вшанування мужності та героїзму, захисників незалежності і територіальної цілісності, військових традицій Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві Президентом України встановлено День захисника України (Указ від 14 жовтня 2014 року № 806) – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня; вшанування 75-ліття від початку формування Української повстанської армії (далі – УПА), відповідно до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2017 році” від 22 грудня 2016 року № 1807-VІІІ.
Очікувані результати:
(Після цього уроку учні зможуть)
·                    поглибити свої знання про УПА – армію, яка зробила значний внесок у боротьбу за незалежність України, мала вагомий вплив на формування національної самосвідомості Українського народу;
·                    активізувати пізнавальний інтерес до воєнної історії України та її героїв, звернути увагу на тяглість українських державотворчих і військових традицій;
·                    актуалізувати ідею необхідності захищати суверенітет і територіальну цілісність України як головних передумов незалежності держави;
·                    формувати і розвивати різні види вмінь, навичок, які мають стати фундаментом формування громадянської, історичної та національної свідомості учнів;
Обладнання: ноутбук, проектор, таблиці
Хід заходу
Вчитель.
Українська повстанська армія – військово-політична формація Українського визвольного руху, стратегічною метою якого було відновлення української державності.
Заснована на зламі 1942–1943 років, вона діяла до вересня 1949-го, після чого реорганізована в збройне підпілля, що тривало до середини 1950-х. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.
Діяльність УПА була логічним продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів (далі – ОУН) 1920–1930-х років. Боротьбу УПА у формі беззбройного опору підхопив дисидентський рух 1960-х років і національно-демократичне відродження кінця 1980-х – початку 1990-х.
Тож 14 жовтня стало символічною датою постання УПА. Із 2014 року відповідно до Указу Президента України № 806 14 жовтня є також Днем захисника України на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.
Передумови…
Український визвольний рух, який на початку ХХ століття вилився у національну революцію 1917–1921 років, не спинився після її поразки, а трансформувався у збройне підпілля. На Західній Україні, яка відійшла до Польщі, розгорнула діяльність Українська військова організація, що мала завадити закріпленню окупаційної влади. До організації ввійшли переважно ветерани військових формувань Української революції. З’явилися також молодіжні націоналістичні гуртки. У 1929 році обидві течії об’єдналися та створили Організацію українських націоналістів. До 1938 року її очолював полковник Січових Стрільців Євген Коновалець.
Протягом 1930-х років ОУН зростала чисельно та територіально, її підпільні структури охоплювали більшість теренів Західної України. У березні 1939 року її представники брали активну участь у захисті новопроголошеної Карпатської України.
30 червня 1941 року Національні збори у Львові проголосили Акт відновлення Української Держави, створення уряду – Українського державного правління під орудою Ярослава Стецька і почали розбудову Української національно-революційної армії (далі – УНРА). Акт 30 червня спирався на державотворчу традицію УНР і ЗУНР.
Керівництво нацистської Німеччини зажадало відкликати Акт. Українські націоналісти відмовилися, через що сотні оунівців опинилися за ґратами або в концтаборах. 5 липня 1941-го в Кракові затримали Степана Бандеру. До кінця 1944 року він перебував в ув’язненні.
Створення…
Увесь 1942 рік оунівці присвятили підпільній пропагандистській боротьбі проти нацистів і їхніх союзників. Згодом для захисту місцевого населення від окупаційного свавілля почали створювати збройні загони. В жовтні на спеціальній військовій конференції ОУН було ухвалено рішення про початок творення повстанських відділів, які згодом отримали назву Українська повстанська армія. (перегляд фільму «ОУН-УПА війна на два фронти»)
Регіоном, де почала діяти УПА, cтала Волинь, оскільки там були:  
·                    сприятливі природно-географічні умови (великі важкодоступні лісові масиви);
·                    високий рівень національної свідомості населення (підпільна мережа ОУН тут нараховувала кілька тисяч учасників);
·                    зосереджені сили радянського партизанського руху.

Ідеологія…
(перегляд фільму «День в історії. Створення УПА»)
Структура...
Українська повстанська армія вважала себе фундаментом збройних сил Української Самостійної Соборної Держави і тому структурувалася за зразком регулярних армій. Організаційна структура УПА була проста, але водночас достатньо гнучка, щоб можна було ефективно розподіляти людські та матеріальні ресурси. .
Українська Повстанська Армія поділялася на групи (їх було три), а ті, своєю чергою, на округи. Основною ж тактичною одиницею УПА була сотня.  Із сотень утворювалися курені по 300–800 осіб. Під час складних операцій сотні діяли в складі куренів. Іноді курені формували оперативну групу для здійснення масштабних окремих завдань.
Сотня складалася з трьох чот, до складу яких входили три (інколи чотири) рої. Рій у вишколених бойових сотнях налічував 10–12 вояків, озброєних одним легким кулеметом, двома–трьома автоматами та рушницями.
Від 1944 року збройна боротьба УПА охопила Надсяння та Холмщину. Таким чином було завершено формування територіальної структури УПА, яка діяла на території сучасних Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Черкаської, Хмельницької, Вінницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської областей, східних землях Підкарпатського та Люблінського воєводств Польщі. На цьому карті ми можемо з вами побачити район дій Української повстанської армії. (карта «Основні райони дії Української повстанської армії)
В ОСОБАХ
Українська повстанська армія була великою, і всіх імен одразу й не назвеш … але ми зараз з вами деякі згадаємо..
Перегляд фільмів:
«Степан Бандера.Герой України.Лідер нації»
«До 75-річчя УПА. Микола Арсенич»
«До 75-річчя УПА. Ярослав Мельник»
До 75-річчя УПА. Василь Андрусяк

Ще не кінець…
Учитель зачитує з роману-хроніки  Миколи Жулинського  “Моя Друга світова” на фоні звучить «Ой, у лузі червоная калина» Гімн УПА
“От і настало на все наше село велике горе. Забрано на роботи в Німеччині з нашого села 40 людей. Мені минуло 18 років…
У січні 1943 року почали настоювати свою владу українські партизани. Дуже вже портили життя німцям. Змобілізували наших сільських хлопців 1922 і 1923 років народження. Більше п’ятдесяти від’їхало до району. Відібрали чуть більше тридцяти. Інші вернулися додому. Знов переписували людей, знов на примусові роботи тут – возили з лісу колоди на тартак до Дубна…
Село настрашене, люди бояться німців, які палили околичне село Малин. Тому майже всі із Довгошиїв подалися тихо до найближчих лісів. Ховаються від німців та їхньої поліції. Зате набирає сили УПА. Забрали до УПА директора школи Й.Бобошка і ще одного хлопця із конем. Начали для УПА реєстрацію чоловіків від 18 років до 55. Завели муштру хлопців для української партизанки…
Я на початку січня вже 1944 року виїхав на фельдшерський вишкіл до Чеських Кнерут. Уже після Водохреща приїхав до села і чую, що в нашому селі, в сусідніх Бобрині й Пітушкові з’явилися совєтські партизани. Правда, загони УПА їх швидко вигнали. Я венувся на медвишкіл УПА, але довідалися, що німці і мад’ярські війська розпочали наступ на Острожець, де був наш госпіталь. Загрожений і наш фельдшерський вишкіл, тому нам дозволено розійтися по хатах. Пам’ятаю, 1 лютого  в Довгошиях і сусідніх селах з’явилися перші фронтові совєтські частини, по хатах розподілили багато ранених. Потім з’явився і шпиталь… За частинами Радянської армії приїхали працівники НКВС, які зразу ж требували на допит людей з нашого села…”

Скачати конспект

Немає коментарів:

Дописати коментар