четвер, 9 травня 2019 р.

Перший урок «Україна – суверенна і незалежна держава» (5-6 класи)


Перший урок
«Україна  - суверенна і незалежна держава» (5-6 класи)
Класний керівник: Хомутенко А.С.
Мета: виховати в учнів почуття патріотизму, національної гідності, любові та поваги до рідного краю; поглибити знання учнів про Україну, народні звичаї та свята; формувати переконання у нетлінності духовних скарбів народу; розвивати пізнавальну активність учнів.
Час проведення: 45 хв
Місце проведення: класна кімната
Обладнання: державна символіка, презентація, карта України, наліпки.

Хід заходу
1.Організаційний момент. Вступ.
На початку заходу на екрані демонструється відео про Україну та красиві краєвиди країни, лунають українські пісні.
Дозвольте привітати вас із першим уроком вашого першого дня в новому навчальному році. Його тема буде такою ж урочистою, як і цей день.
Учитель:
У всіх людей одна святиня,
Куди не глянь, де не спитай,
Рідніша їм своя пустиня.
Аніж земний в чужині рай.
їм красить все їх рідний край
Нема без кореня рослини,
А нас, людей, без Батьківщини.
Вчитель. — Про яку святиню говориться у вірші? (Про Україну).
Так, саме сьогодні ми з вами і поговоримо про нашу мальовничу Україну-неньку, про незалежну, суверенну Україну.
ІІ. Основна частина
- Діти, а що для вас є Україна?
 (кожен висловлює свою думку)
 Україна – це земля, де ми народилися і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Це наша мати – Батьківщина. В кожного одна Вітчизна і кожен має любити її.
Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів.
Проте сьогодні дуже складний для нашої країни час, хоча доля України завжди була непростою. Хто тільки не хотів підкорити її собі, починаючи з хозар, монголо-татар. І, мабуть, кожен з нас не повірив би ніколи у те, що братній народ, з яким навіть кордони були умовними, поведе себе таким чином.
І, мабуть, саме події Майдану, анексія Криму та війна на Сході країни відчутно вплинули на ставлення до всього українського.
Проте ми повинні патріотично  згадувати про свої коріння і рідну землю Україну не тільки в скрутну хвилину, а завжди носити її в серці. Хотілося б зачитати слова Андрія Кузьменка (Скрябіна): «Якщо в душі немає вишиванки, то публічна синьо-жовта стрічка нічого не змінить у свідомості.»
Я вірю, що у кожного з вас не тільки на словах, але й в душі завжди є ненька-Україна.
-         Діти, а що ж таке незалежність? Чи є наша держава незалежною?
(Відповіді учнів)
В українській пісні Ніна Матвієнко співає: «З роду в рід кладе життя мости, без коріння саду не цвісти, без стремління човен не пливе, без коріння гине все живе». Гине без коріння дерево, без історії немає майбутнього і для держави.
До того дня, коли була проголошена незалежність України, народ цієї землі міг гордитися своїм славним минулим, героїчними людьми, святою історією. Наше коріння міцне і у 1991 році ми починали не з початку, а почали будувати нову державу на землі наших прадідів-дідів. Безумовно, 1991 рік навічно увійшов золотою сторінкою в історію нашої країни, започаткував нову епоху в житті українського народу, закріпив його вікові
прагнення до національного відродження, духовної свободи, економічного
зростання, культурного піднесення.
Вправа «Карта здобутків незалежності України»
— А чим може гордитися українець?
(учні дають відповіді)
Підсумувавши відповіді учнів, учитель пропонує на карті України прикріпити наліпки зі здобутками уже незалежної України, тим самим створити так званий колаж.
Здобуток 1:  Україна – суверенна, незалежна держава
-         А коли було проголошено незалежність України?
Згідно із Конституцією (ст.1.), Україна проголошена суверенною і незалежною, демократичною, соціальною та правовою державою.
Суверенітет України поширюється на всю її територію. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.
— А як ви розумієте словосполучення «цілісна і недоторкана»?
 Здобуток 2: Україна – демократична держава
Зі Статті 5 Конституції України: Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
Здобуток 3: Державна символіка
     Кожна держава світу обовязково має свої символи. Україна – не виняток.
На початку 1992 року Верховна Рада затвердила національну символіку країни: синьо-жовтий прапор, малий герб – тризуб і музичну редакцію державного гімну, слова якого парламент затвердив лише в 2003-му.
Герб нашої держави – тризуб – має глибокі історичні корені, належить до часів князювання в Києві Володимира Великого (980–1015 рр.). Він символізує ту ж трійцю життєтворчих енергій, що і хрест, – Мудрість, Знання і Любов, які виходять з одного джерела. Ми можемо пишатися нашим Гербом як символом загальнолюдських цінностей, що мають історичні корені.
2 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України було піднято блакитно-жовтий прапор – символ незалежності та суверенітету нашої держави. А 28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила Державним прапором блакитно-жовте полотнище.
Блакитний колір символізує чисте небо, мир; жовтий – достаток і працелюбність. Прапор є офіційною емблемою, символом суверенітету України.Тому 23 серпня 2004 року на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки України Указом Президента України було встановлено відзначати щорічно 23 серпня День Державного прапора України.
Гімн України – це головна пісня, яка виконується на всіх урочистих подіях. У його основу покладено мелодію пісні композитора ХІХ століття Михайла Вербицького на слова Павла Чубинського « Ще не вмерла України…»
Звучить Гімн України.
Здобуток 4: Державна мова України
«Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить…», - такі гарні слова про українську мову Олександра Олеся.
Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова. Наша мова – українська. Завдяки своєму лексичному багатству, словотворчими можливостями вона здобула світове визнання. Це мова, якою ми думаємо протягом всього життя, незважаючи на те, скільки іноземних мов ми знаємо. Вона вселяє в наші душі радість і спокій, дарує тепло нашим серцям. Саме тому, ми повинні цінувати рідну мову та боротися з ворожими намаганнями її заперечити чи пригнітити.
Здобуток 5: Україна – правова держава
Конституція України – основний закон держави Україна. Ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. На пам'ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято День Конституції України.
Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.
У 1989 р. у Ною-Йорку всі прогресивні країни світу підписалися під Конвенцією прав дитини.
У 1991 р. Україна також приєдналася до Конвенції, а в 1993 р. в Києві створено Всеукраїнський комітет захисту дітей.
Згідно з Конвенцією, Україна у квітні 2001 р. прийняла Закон про охорону дитинства.
Клас об’єднується у дві групи, кожна з яких отримує завдання: по черзі називати свої права (1-ша група) і, звичайно, обов’язки (2-га група). Перемагає та, яка назве більше.
Здобутки 6: Національні надбання України

1993 рік - у Харкові з’явилася перша в країні інтернет-лінія. В цьому ж році Леонід Кравчук публічно здійснив перший дзвінок в історії українського мобільного зв’язку.
1994 рік - в норвежському Ліллехаммері на зимовій олімпіаді  16-річна фігуристка Оксана Баюл принесла незалежній Україні перше олімпійське «золото».
1996 рік - в Антарктиді відкрилась перша (і до нині – єдина) українська наукова станція «Академік Вернадський». На літній олімпійських іграх в Атланті Володимир Кличко вперше став чемпіоном. А українська гімнастка Лілія Підкопаєва завоювала дві злоті медалі.
У 1996 році в Україні нарешті з’явилася національна грошова одиниця – гривня.
1997 рік - Леонід Каденюк став першим космонавтом незалежної України, що був на орбіті в складі інтернаціонального екіпажу американського космічного корабля «Колумбія».
2000 рік - Верховна Рада остаточно відмінила смертну кару, а міністерство освіти ввело 12-бальну систему оцінювання.
2001 рік - в цьому році відбувся перший перепис населення незалежної України. В результаті нараховані 48 мільйонів 457 тисяч жителів.
2004 рік - титул «Найсильніша людина планети» завоював українець  Василь Вірастюк. А на міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення» в Стамбулі наша співачка Руслана підкорила Європу своїм хітом «Дикі танці» і перемогла в цьому конкурсі.
2006 рік - Збірна України вперше в історії дійшла до ¼ фіналу чемпіонату світу з футболу (тренер Олег Блохін).
2008 рік - Віталій Кличко завоював титул чемпіона за версією WBC. Літні Олімпійські ігри в Пекіні принесли Україні 27 нагород – рекордна кількість за весь час участі наших спортсменів в міжнародних змаганнях і т.д
Здобутки 7: Сім Чудес України
Україна славиться ще й своїми мальовничими просторами.
Широкими й просторими степами, долинами, зеленими, барвистими левадами, рясно квітуючими садками. Українським краєвидам присвячено безліч поетичних рядків, вони оспівуються у піснях.
За результатами інернет-голосування і опитування експертів: учених, істориків, культурологів і фахівців у галузі туризму були визначені Сім Чудес України:
1.      Заповідник «Кам’янець» (Кам’янець-Подільський)
2.      Києво-Печерська Лавра (Київ)
3.      Софіївка (Умань)
4.      Софія Київська (Київ)
5.      Херсонес Таврійський (Севастополь)
6.      Хотинська фортеця (Хотин)
7.      Хортиця (Запоріжжя)
(Проходить презентація Семи Чудес України. Звучить пісня Каті Бужинської «Україна»).
ІІІ. Підсумок заходу. Заключна частина
Погляньте скільки здобутків ми з вами сьогодні перелічили, який гарний колаж склали. А скільки ще незлічених здобутків має наша рідна держава. І скільки ще надбань принесемо їй ми- її діти, українці!
Тому, діти, давайте завжди будемо пам’ятати: як би не склалися обставини життя, якою б не була наша доля, яким би не було становище України, нас поважатимуть доти, доки ми поважатимемо самих себе, доки ми пам’ятатимемо про свій рід та своє коріння, і шануватимемо наші традиції.



Скачати сценарій першого дзвоника  https://drive.google.com/file/d/1gnf-r7LK5qdyZwQCjQDzbNkyFJr2YWsf/view?usp=sharing

Немає коментарів:

Дописати коментар