вівторок, 7 травня 2019 р.

Козацькі забави (3-4 класи)

Тема: Козацькі забави
Мета: узагальнити знання учнів про козаків, формувати пізнавальний інтерес до української армії, козацтва; виховувати доброзичливе ставлення до своїх пращурів, народної пісні; зміцнити почуття патріотизму.
Обладнання: ілюстрації до теми, фішки, грамоти, загадки, скоромовки. Піраміда для слів, картинка військової техніки.
Хід уроку
Вступна частина
-                   Доброго дня діти!Вітаю вас на святі «Козацькі забави». Сьогодні ми згадаємо наших пращурів, народні пісні та прислів’я, дотепні українські жарти і веселі танці. Ви переконаєтесь, що козацькому роду – нема переводу.
Сьогодні свято, конкурс нині,
Сьогодні все козацтво тут,
І в цьому класі радість лине,
 Козацькі ігри всіх вас ждуть!
-         Діти, а ви знаєте, хто такі козаки?
-                     Козаки - це вільні, безстрашні люди. Вони – борці за волю. Козак – чесна, смілива людина, найдорожча йому Батьківщина. Козак – слабкому захисник, він завжди держить своє слово.
Осередком козаччини є Запорозька Січ. Січ ворогам ішла назустріч, рідну землю захищала, прославляла у віках наш народ.
Не кожен міг стати козаком. До рядів Запорозького війська приймали лише найсильніших, найспритніших і найсміливіших юнаків. Слава про волелюбних козаків линула широким світом. Козаки були не лише вмілими воїнами і захисниками, а й вдатними танцюристами і красномовцями, ще й веселунами. У перервах між походами вони знаходили час для ігор і розваг. Козаки переважно носили шапки з китицями, червоні або сині шаровари, жупани, барвисті пояси.
14 жовтня ми святкуємо День українського козацтва. Наша армія сподівається, що ви майбутні козаки, станете справжніми захисниками нашої держави і своїх сімей. А для цього вам потрібно бути сильними, спритними, мужніми, витривалими.
Основна  частина
З незапам’ятних часів в Україні козаки славилися силою, спритністю. Ось ми зараз і побачимо, а чи могли б наші хлопці претендувати на право називатися козаками.
Отже, розпочинаємо наші змагання.
 І конкурс – «Як ти знаєш Україну»
Кожен козак був патріотом своєї землі, тому ви, як громадяни своєї країни і майбутні її захисники повинні знати і поважати її символіку. Я буду ставити вам запитання, а ви відповідайте, тільки не викрикуйте, а гарно піднімайте руки. Той, хто дасть правильну відповідь на запитання, отримає відзнаку.
1. Як називається країна, в якій ми живемо?
2. Яке місто є столицею нашої країни?
3. Яка найбільша річка України?
4. Які кольори нашого прапора?
5. Що символізує синій колір прапора?
6. Що символізує жовтий колір прапора?
7. Назвіть нашу адресу.
8. Як називається гімн України?
  - Які моральні правила і снують щодо виконання гімну України? Давайте разом виконаємо гімн України.
ІІ конкурс – «Сильна рука»
Щоб мужньо боронити свій народ, своє рідну неньку Україну, ви, козачата, повинні вміти легко переборювати труднощі, мати силу в руках. Тож розпочинаймо конкурс «Сильна рука».
ІІІ конкурс – «Заплутані дороги»
Справжній козак ніколи не повинен бути помічений ворогами. Він повинен бути кмітливим, вміти приймати правильні рішення в різних ситуаціях. Зараз вашим завданням буде допомогти козакові знайти найбезпечніший і найкоротший шлях до отамана. Ви повинні обрати той шлях, на якому нема перешкод.
 Поки хлопці працюють ми з дівчатами відгадаємо загадки.
1.     Які ви знаєте рослини-символи України?
2.     Які ви знаєте державні символи України?
3.     Яких ви знаєте українських поетів?
ІV конкурс – «Скоромовка»
Щоб вирішувати важливі питання козаки повинні були вміло спілкуватися. Отже, наступний конкурс буде на вимовляння скоромовки – хто швидше і правильніше промовить її. «Косар скосив овес увесь»
А поки наші хлопці готуються, ми з дівчатами виконаємо завдання.
 Дівчатка, у вас на партах лежать листочки. На них вам потрібно написати яким повинен бути справжній хлопець, справжній козак  і приклеїти на дошку.                                                   
V конкурс – «Збери картинку»
В цьому завданні вам потрібно зібрати картинку з частин. Зразок ви бачите на дошці.
-      А поки наші хлопці збирають картинку ми з дівчатами доповнимо прислів’я.
1. Хліб і вода то козацька…(їда)
2. Зробив діло - …(гуляй сміло)
3. Без труда - …(нема плода)
4. За рідний край -…(життя віддай)
Заключна  частина
1. Нагородження переможців
Оце так порадували козацьку душу. Молодці! Ви з честю впоралися з усіма завданнями і виправдали звання нащадків славних українських козаків.
Ви сьогодні продемонстрували силу і спритність, ми переконалися, що козачата – люди веселі, кмітливі, дотепні і сміливі.


Немає коментарів:

Дописати коментар