середа, 8 травня 2019 р.

Виховний захід “Моя Україна – найкраща у світі !” (3 клас)


Тема.                        Моя Україна - найкраща у світі !
Мета.            Розширити знання дітей про цінності українців і України, культурні надбання та досягнення держави,  поглибити знання про один із оберегів, як український віночок; розвивати увагу, пам’ять, пізнавальні інтереси, творчі здібності; виховувати повагу та шанобливе ставлення до традицій та звичаїв українського народу, відповідальність за долю держави кожного українця, формувати в учнів активну громадянську позицію щодо цілісної держави та захисту її кордонів.

Обладнання.          Фізична карта України,  роздруковані прислів’я , фізична карта України для учнів, надписи назв сторінок, відео «Моя Україна», аудіозапис пісні «Україна – це ти», Герб, Прапор України, малюнки народних символів України: верби, калини, хліба, рушника, барвінку, квіти для українського віночка, портрети діячів культури і мистецтва, видатних спортсменів, телевізор, магнітофон .
Хід уроку
І. Організація класу.
1. Слово вчителя.
Швидко промайнуло тепле літечко і  знову дзвоник покликав
вас, любі діти, до школи. За літо ви подорослішали, набралися сил. Попереду вас чекає цікава і напружена робота у 3 класі класі, захоплюючі та пізнавальні уроки, позакласні заходи та екскурсії. А сьогодні ми поговоримо про найважливіші речі, без яких не може існувати кожна людина.
Сьогодні у нас незвичайний урок.
Сьогодні ми зробимо ще один крок
В країну Знань, в країну чудову,
Що нас так чекає й збагачує мову.
Щоб вам швидше до неї потрапити,
Потрібно екзамен кмітливості скласти.
Тож сядьте рівненько, стежте уважно,
Щоб здогадатись вам було неважко.
2. Мотивація навчальної діяльності.
Відгадайте загадки:
а)      У віночку зеленолистім,                                                                                               У червоному намисті,                                                                                          Видивляється у воду                                                                                                           На свою хорошу вроду. (Калина)
б)      Біле поле полотняне,
рівне ткане, чисто пране,
А по ньому голка ходить,
за собою нитку водить.                                                                                                                         Покрутнеться так і сяк -
розцвіте червоний мак.
Зазирне і там і тут -
василечки зацвітуть. ( Рушник)
в)     На городі в нас росте                                                                                                           Сонце ясне, золоте,                                                                                                            Жовте око, жовтні вії                                                                                                                  Та чомусь воно не гріє. (Соняшник)
г)      Красивий, щедрий рідний край                                                                                          І мова наша солов’їна.                                                                                           Люби, шануй, оберігай                                                                                                 Усе, що зветься … (Україна)
-         Діти, скажіть, будь ласка, про що ми будемо говорити на уроці? (Про Україну)
ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.
-         Так, правильно,  тема нашого уроку «Моя Україна - найкраща у світі!»
ІІІ. Робота над темою уроку.
1.      Слово вчителя
-         Хто з вас знає, звідки пішла назва нашої країни? Тоді послухайте легенду.
Легенда
Колись давно Бог створив народи і кожному наділив землю. Наші ж предки забарилися, і землі їм уже не дісталося. От вони прийшли до Бога, а він у цей час саме молився, і вони не посміли йому щось сказати. Стали чекати. Дочекавшись Бога, вони пояснили причину свого візиту.Бог запропонував їм чорну землю. "Ні, — відповіли наші предки, — там уже живуть німці, французи, іспанці, італійці". "Ну, тоді я вам дам ту землю, що залишив для раю, там усе є: річки, озера, ліси, степи. Але пам'ятайте, якщо її берегтимете, то вона буде ваша, а коли ні — ворога". Пішли наші предки на ту землю, оселилися і живуть до сьогоднішнього дня. Країну свою назвали Україною, а людей - українцями. Ось так утворилася наша держава.
2.Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ»
А яка вона наша Україна?
                мелодійна                                                              гостинна
Овал: Україна                 чарівна                                                                           красива                                   
                                                                                                                   дружелюбна                                         
                      мила                                                                 співуча
                                           рідна                 талановита
3.Декламування віршів учнями 
1.      Моя Батьківщина – велика країна
Весь Всесвіт для мене вона.                                                                                Найкраща у світі моя Україна                                                                                        У цілому світі одна.                                                                                                            Я тут народилась у добру годину                                                                                Тут світ пізнавати учусь.                                                                                          Люблю я всім серцем свою Україну                                                                                     І нею пишаюсь, горжусь.
2.      Моя Батьківщина – це вишеньки цвіт                                                                                     І верби над ставом, й калина.                                                                                                            Моя Батьківщина – це мрії політ,                                                                                              Це рідна моя Україна!
Моя Батьківщина – це злагода й мир,
Та небо бездонне й чудове.
Це пісня чарівна, що лине до зір,
Й дитинство моє світанкове.

3.      Тут навіть повітря найкраще у світі
На квітах настояне і на меду.
І по-особливому сонечко світить,
Ну, де я у світі щось краще знайду?
Тут мова моя співуча й багата
Веселкою квітне, у небо летить.
І жарти веселі, і пісня крилата
Ну, як Україно, тебе не любить?
4.      На світі багато чудових країн,                                                                                         Мені наймиліша, найкраща країна,
Яка піднялася, мов Фенікс, зруїн,
Безсмертна мояУкраїна.                                                                                                  Ти з давніх віків непокірна була
І волю свою боронила невпинно.
Нарешті збулося - її здобула
Звитяжна моя Україна.
5.       На землях твоїх неозорих степів
Живе працьовита і чесна родина,
Хвилюється колосом стиглих хлібів
Моя золота Україна.                                                                                                                В садах і дібровах в вечірні часи
Чарує нас пісня дзвінка солов'їна
І чути співочі дівчат голоси, -
Пісенна моя Україна.
6.       Тепер ще не легко живеться тобі,
Є в тому, мабуть, особлива причина.
Та все подолає в тяжкій боротьбі
Незламна моя Україна.                                                                                                     Квітуй, мов калина, над плесами вод,
Будь в дружбі і праці міцна та єдина.
Хай буде щасливим твій вільний народ,
Прекрасна моя Україно!  (учні тримають у руках аркуші з виділеними словами)
Діти, давайте всі разом скажемо, яка наша Україна. (учні хором називають слова, написані на аркушах)                                                                                                        Щоб наша Україна була найкрасивішою, давайте сьогодні на уроці сплетемо для неї з квітів віночок . Український віночок – не просто краса, а й оберіг, «знахар душі», бо в ньому є така сила, що болі знімає і настрій піднімає. А щоб він був різнобарвним, необхідно подолати всі перешкоди, виконати завдання, швидко пройти всі етапи уроку. Таким чином, начебто, гортаючи сторінки книги, ми будемо якомога більше дізнаватися про нашу Батьківщину – Україну. У повному українському вінку має бути 12 квіток, тому і завдань слід виконати якомога більше. Під час виконання завдань ви отримуєте квітку, яку вплітаємо у віночок. Ви готові? Тож починаймо.
1 сторінка «Україна – європейська держава»
Діти, подивіться на карту і скажіть, де  розташована Україна? ( у дітей на партах лежить «Фізична карта України»)
Україна - одна з найбільших європейських країн. За площею вона більша, ніж Франція, Іспанія, Швеція, Польща. Землі нашої держави простяглися із заходу на схід на 1 316 км, а з півночі на південь — на 893 км. Загальна протяжність наших кордонів - близько 7 590 км. Якщо ви захочете перетнути її пішки із заходу на схід, вам доведеться йти 90 днів, долаючи щодня по 30 км.
-         Подивиться на карту  і скажіть, які країни є сусідами України? (Сусідами України є румуни, молдовани, угорці, білоруси, росіяни, чехи, словаки, поляки). А Чорне море розділяє нас із турками.
-         Які річки є на території України? (Україною протікає багато річок, але найбільша – Дніпро).
Україна включає 24 області. Кожна область має своє головне місто — обласний центр. Столиця нашої держави - місто Київ. Київ - велике, сучасне, розвинуте, європейське місто.
-         Зараз пропоную Вам подивитися відеоролик «Україна – європейська держава»
-         Ось і з’явилася у нашому віночку перша квіточка – барвінок. Це дивна квітка. Вона зберігає свій синій колір навіть під снігом. Цілий рік люди шанують барвінок, тому вважають символом життя, оберіг від злих. (вчитель вішає малюнок барвінка)

2 сторінка «Символічна»
Діти, ви знаєте, що кожна країна має свої державні символи. Які державні символи має наша країна?                                                                                                    Якого кольору прапор? Що означають ці кольори? (синій – колір ясного чистого неба, жовтий – колір пшеничної ниви.)                                                                                     Що символізує міцність держави? (герб)                                                                            Що таке Гімн України? (Урочиста пісня)                                                                                 Які народні символи ви знаєте?(верба, калина, барвінок, соняшник)                    Молодці! Ви отримуєте другу квіточку –  символ краси та дівочої вроди, символ України. Як він називається? (Калина)(вчитель вішає малюнок калини)
3 сторінка  «Славні сини та дочки України»
Україна – це історія народу, що протягом віків боровся за свою свободу і незалежність. Це імена славних звитяжців – героїв, які віддали своє життя за щастя народу: Байда Вишневецький, Іван Сірко, Петро Конашевич-Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Іван Гонта, Максим Залізняк, Олекса Довбуш, Устим Кармелюк та інші.
-  Які діячі науки, культури і мистецтва  звеличили нашу державу своїм талантом? (Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Соломія Крушельницька (оперна співачка), Іван Козловський (оперний співак), Оксана Петрусенко (співачка), Михайло Грушевський (історик) та інші).
-                     Які видатні спортсмени своїми рекордами прославили Україну? (Брати Клички (боксери), Яна Клочкова (плавчиня), Юрій Вірастюк (важкоатлетик), Андрій Шевченко (футболіст) та інші). (вчитель вішає портрети)
Ось ще одну квіточку вплетемо у наш віночок - безсмертник, бо він дарує людям здоров’я. У віночку – це символ довголіття. (вчитель вішає малюнок квітки – безсмертника)

4 сторінка «Вірю, не вірю»
Діти, ви повинні уважно вислухати запитання і відповісти  «вірю», або «не вірю».
1.     Чи правда, що Україна включає 24 області? (+)                                                       2.     Чи правда, що долар – грошова одиниця України? ( - )                                         3.     Чи правда, що спочатку в школах навчали тільки хлопчиків? ( + )                                                   4.     Чи правда, що Т. Г. Шевченко — це великий український поет і художник?( +)  5.    Чи правда, що українські береги омивають три моря: Азовське, Балтійське, Чорне? ( - )                                                                                                                               6.   Чи правда, що  «Ще не вмерла України» – це назва гімну України? ( + )                       7.   Чи правда, що Т. Шевченко народився у сім'ї кріпаків? (+)
Молодці, нарешті, ми вплетемо у вінок квітку – соняшник. Це символ відданості і вірності. (вчитель вішає малюнок квітки – соняшника)

5 сторінка «Що в Україні най-най…»
- найбільша річка (Дніпро)
- найвища гора (Говерла)
- найбільший звір (зубр)
- найкрасивіше і найглибше озеро (Синевір)
- найбільше місто (Київ)
- найбільше море, що омиває Україну (Чорне)
- найвищий птах (журавель сірий)
- Вплітаємо у вінок ще одну рослину – хміль. Вона є символом розуму та гнучкості.. (вчитель вішає малюнок  рослини – хмелю)

6 сторінка «Розважальна»
Фізкультхвилинка на мотив «Гопака»
Раз, два, три, чотири, п’ять                                                                                                     Ми танцюємо  гопак.                                                                                          Український наш танок –                                                                                                Наш веселий гопачок.                                                                                               Ставим ніжку на носок,                                                                                              Потім аж на каблучок.                                                                                                     Раз, два три, чотири, п’ять                                                                                               Як нам любо танцювать.
Вплітаємо м’яту – оберег дитини та її здоров’я. (вчитель вішає малюнок рослини – м’яти)
7 сторінка«Обереги рідної землі»
За описом предмета вказати його назву.
1.Вишита сорочка писанка (вишиванка)
2.Квіти, листя, сплетені в коло, яким найчастіше прикрашають голову. (вінок)
3.Розмальоване куряче або декоративне, звичайно дерев’яне яйце, призначене для Великодніх свят.  ( писанка)
4. Довгастий шматок тканини для витирання обличчя, тіла, посуду і т. п., а також вишитий шматок тканини для оздоблення житла в українських оселях. (рушник)
5.Великий перелітній птах із довгими ногами та довгим прямим дзьобом (лелека)
6. Кущова рослина з білими невеликими квіточками та гіркими чи кисло-солодкими ягодами, зібраними в кетяг. ( калина)
7.Дерево або кущ із гнучким гіллям, вузенькими листочками. Найчастіше росте по берегах річок, понад ставками, поблизу копанок. ( верба)
Вплітаємо цвіт яблуні. У віночку це символ материнської відданості та любові. (вчитель вішає малюнок - цвіт яблуні)

8  сторінка «7 чудес України»
А зараз попрацюємо в групах. Візьміться за руки, посміхніться один одному, бо наступна квітка символізує доброту та ніжність. Це ромашка.
(кожна група отримує пазли «7 чудес України»)
 З’єднайте  частини фотографії і  прочитайте назву об’єкта
(Києво-Печерська Лавра, місто Кам’янець, дендропарк Софіївка, Софія
Київська, Херсонес Таврійський, острів Хортиця, Хотинська фортеця)
Ось і ромашка у нашому віночку. (вчитель вішає малюнок  квітки – ромашки)

9 сторінка «Мудре слово»
-         З'єднайте  частини прислів'я і прочитайте його.
Батьківщина-мати,                                         Українська  держава.
Всюди добре,                                                  немає України.
Рідна земля – мати,                                       земний рай.
Рідний край –                                                  умій за неї постояти!
Без верби і калини                                         а вдома найліпше.
 Наша слава –                                                   а чужа – мачуха. 
Ось і волошки з’являються у нашому віночку, вони є символом людяності. (вчитель вішає малюнок волошок)

10 сторінка «Поетична»
-         Давайте послухаємо вірші про Україну, які підготували діти.
Декламування віршів дітьми
1. Є край, де найкращі у світі пісні
І цвітом чарує калина,
Де сонечко вперше всміхнулось мені
Це дім мій – моя Україна.

2. Ось небо блакитне і сонце в зеніті!
Моя Україна — найкраща у світі!
Моя Україна — це ліс і озерця,
Безмежні степи і чарівні джерельця.

3. Красиві пейзажі і гори високі,
Маленькі струмочки і ріки глибокі.
Міста старовинні і замки прекрасні,
Великі будови і дуже сучасні.

4. Сади чарівні, мальовничії села,
Моя Україна — це пісня весела.
Це щира, багата, як світ, її мова,
Крилата, така мелодійна, чудова!

5. Її обереги — верба і калина.
Найкраща у світі — моя Україна.
Бо нам найрідніша Вітчизна і мати.
То як же нам, дітям, її не кохати!?

6. Моя Україна — козацькая слава!
Така волелюбна і мирна держава.
Вона дорога нам, і рідна, і мила,
Бо світ перед нами, як мати, відкрила.
Вітчизно свята, дорога Україно,
Для кожного з нас ти у світі — єдина.
Щоб переконатися, яка прекрасна кожному з нас рідна Батьківщина
спробуємо відредагувати строфи у вірші. Я буду читати рядки вірша, а ви, діти, спробуйте підібрати риму.

Ось небо блакитне і сонце в зеніті!
Моя Україна - найкраща………..(у світі)
Моя Україна - це ліс і озерця,
безмежні степи і чарівні……….(джерельця)
Красиві пейзажі і гори високі, маленькі
Струмочки і ріки……………..(глибокі)
Сади чарівні, мальовничі села,
Моя Україна - це пісня…………..(весела)
Це щира, багата, як світ, її мова,
Така мелодійна, крилата,…………(чудова)
Її обереги - верба і калина,
Найкраща у світі-моя……………(Україна)
Бо нам найрідніша Вітчизна і мати,
То як же нам, дітям, її…………….(не кохати)
Вона дорога нам, і рідна, і мила,
Бо світ перед нами, як мати…………(відкрила)
Вітчизна свята, дорога Україна,
Для кожного з нас ти у світі………… (єдина)
Саме материнка – символом материнської любові, тож давайте  додамо її до нашого віночку.(вчитель вішає малюнок квітки – материнки)
11 сторінка «Музична»
Наша країна співуча, мелодійна, пісенна, тому пропоную вам послухати пісню «Україна – це ти»
Вплетемо у віночок польові дзвіночки – символ вдячності. (вчитель вішає малюнок польових дзвіночків)
12  сторінка «Скринька- берегиня»
- Здавна в українців був звичай – найцінніші речі складати у скриню. Повна
скриня – це символ достатку. (вішаю малюнок скрині) У цю скриню ми зберемо речі, якими відрізняється український народ від інших народів.
- Я буду називати речі, а виберіть ті, якими славляться українці.
·        Пальма, калина, ялина;
·        Лелека, слон, мавпа;
·        Плов, вареник , драник;
·        Вишитий рушник , віяло, матрьошки;
·        Береза, клен, верба ;
·        Місяць, зірка, тризуб;
·        Чорнобривці, кактус, гвоздика.
·        Хустинка, шапка, віночок
У  наших серцях завжди буде панувати віра, надія, любов. Бо саме мальва є символом віри, надії, кохання. (.(вчитель вішає малюнок квітки – мальви)                                  Подивіться, який гарний вінок сплели ми!
ІV. Підсумок уроку
Вважаю, діти, що ви багато корисного взяли для себе, бо саме ви – майбутнє нашої держави. Тож своїми знаннями, працею, здобутками збагачуйте її. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, шануйте свій народ і нашу солов’їну мову.Наш урок хочеться завершити такими словами:
Люблю тебе, Вітчизно, мила Україно,                                                                                               Бо щастя жити ти мені дала.                                                                                                 Для мене ти одна і рідна, і єдина,                                                                                                      Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла.                                                                                             Я твій громадянин, я прагну підростати,                                                                       Тягнусь пагінчиком до сонця і тепла,                                                                                             Моя свята і рідна Україно — мати,                                                                                                       Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла. 

 Скачати сценарій до першого дзвоника https://drive.google.com/file/d/1pC-zaAcSX3BX22eFjI5c4DOETeEv3YBv/view?usp=sharing

















Немає коментарів:

Дописати коментар