вівторок, 28 травня 2019 р.


Свято «Валентинів день»
Мета: знайомити  дітей з  цікавими  святами; розвивати  творчу  активність учнів, їхню мову, мислення, пам’ять, увагу, прагнення  дарувати оточуючим гарний настрій; виховувати почуття товариськості, доброзичливості, повагу і любов до ближніх.

Кохання з першого погляду
Зал святково прикрашений. Навпроти один одного стоять по три пари столів
Ведучий. Кохання… Що воно таке? Коли приходить? Що приносить?

Тема:  St. Valentine’s Day!
Мета: знайомити  дітей з  цікавим святом – Днем святого  Валенина; розвивати  творчу  активність учнів, їхню мову, мислення, пам’ять, увагу, прагнення  дарувати оточуючим гарний настрій; виховувати почуття товариськості, доброзичливості, повагу і любов до ближніх.
В цій розробці виховного свята  на англійській мові є цікавий матеріал до Дня святого Валентина. Даний позакласний захід розрахований для учнів 3-6 класів. Цю методичну розробку можна використати у своїй позакласній роботі під час проведення позакласного заняття.


Cценарій
"Така любов буває раз в ніколи..." - конкурсна програма до Дня Святого Валентина


День Святого Валентина
Мета: виховання у молодих людей бережливого ставлення один до одного. Формування в учнів розуміння того, що основою кохання є не фізичний потяг, а духовність і єдність інтересів. Виховання у підростаючого покоління прагнення до красивих стосунків між представниками різних статей.

Сценарій до Дня пам’яті жертв голодомору 1932- 1933 років
На колінах стою перед Вами,
Сповідаю жалобу сумну.
Мета: сприяти відновленню історичної пам'яті про голо­домор 1932-33 років, формувати в учнів повагу до минулого України, до людей, які пережили страш­не лихоліття голодомору, виховувати громадянську свідомість, почуття співпереживання.


 «На вікні свіча догасала…»

Сценарій виховного заходу присвяченого голодомору 1932-1933 років

Оформлення зали: на авансцені підставка  з чорнорю хлібиною, розбитий глечик з зерном, запалені свічки. В глибині сцени великий чорний силует хрета.


СЦЕНАРІЙ ПРИСВЯЧЕНОЇ  ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ
"ПАМ'ЯТЬ ВІЧНА…"
Мета: вшанувати  пам'ять безвинно заму­чених голодом та політичними репресіями людей, розвивати у дітей траурний етикет, дотримання традицій  вшанування помер­лих і загиблих; виховувати в учнів особистісні риси громадянина України, патріота.

Тема : Урок пам’яті жертв голодоморів
Мета: визначити суть, причини та наслідки Голодомору 1932-1933рр.,
            вшанувати пам'ять його жертв.

Урок пам’яті “З присвятою замордованим голодом…” -2015

Мета: вшанувати  пам'ять безвинно заму­чених голодом та політичними репресіями людей, розвивати у дітей траурний етикет, дотримання традицій  вшанування помер­лих і загиблих; виховувати в учнів особистісні риси громадянина України, патріота.

вівторок, 21 травня 2019 р.



Літературна композиція, присвячена вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. 
 

Мета: Розкрити суть трагедії голодомору 1932-1933 рр. та її вплив на долю українського народу, на історичну пам’ять сучасників; виховувати в учнів особистісні риси громадянина України, патріотизм на основі усвідомлення досвіду історії.

«Зажур гора»



«Зажур гора»
(година пам’яті  загиблих під час Голодомору 1932-1933 рр.)
Учасники:
Ø історики;
Ø політологи;
Ø літературознавці;
Ø журналісти;
Ø музикант-бандурист;
Ø вчителі (історії  та літератури).

«Пам'ять живе у наших серцях…»




Історико-літературна композиція, присвячена вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. 


До 84 – річниці Голодомору на Україні присвячується

Урок Скорботи і Пам’яті
«Запалимо свічку»
Мета. Не забувати многостраждальної історії нашого народу. Допомогти учням глибше усвідомити значення історичної спадщини про Голодомор     1932 – 1933 років; виробляти вміння самостійно аналізувати  і робити висновки. Виховувати почуття співпереживання, пошану до історичного минулого українського народу.

«Сльози Божої Матері»



Вечір - реквієм до річниці Голодомору

«Сльози  Божої Матері»

«Сльози  Божої Матері» (вечір-реквієм до річниці Голодомору)

понеділок, 20 травня 2019 р.

Виховний захід «Свіча милосердя»

Мета:

·        вшанувати  пам'ять безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей, розвивати у дітей траурний етикет, дотримання традицій  вшанування померлих і загиблих; виховувати в учнів особистісні риси громадянина України, патріота;

Година пам'яті «Жнива скорботи»
(присвячена Пам'яті жертв голодомору)

Для учнів 5-11 класів )
Мета: ознайомити учнів із страшними сторінками історії України; через відеоматеріал показати причини і результати голодомору 30х років ХХ ст.; виховувати співчуття, людяність, громадянські якості.


" НЕ ПОГАСИТИ ПАМ'ЯТІ            ВОГОНЬ"


СТРУКТУРА ПОЗАУРОЧНОГО ЗАХОДУ
Тип позаурочного заходу: виховний захід
Тема: "Не погасити пам’яті вогонь"

  

Виховна година - реквієм: «Пам'ять серця»



           Мета. формувати історичну пам'ять учнів про трагічні сторінки історії голодомору на Україні, ознайомлювати учнів з трагічним минулим нашого народу; вчити дітей бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її як білі, так і чорні сторінки; виховувати здатність кожної людини на скорботу і пам'ять про мільйони загублених життів співвітчизників.
                                    Сценарій «Колос правди»
Ведучий:  Шановні учні, вчителі ! Сьогодні ми зібралися в цій залі для того, щоб увічнити пам'ять про тих, хто прийняв мученицьку смерть у 1932-1933 роках.


Урок-конференція

«Голодомор 1932 – 1933 рр. –
геноцид українського народу
в друкованих спогадах свідків,
творах літератури і мистецтва»


Запоріжжя – 2017
Методичні рекомендації щодо проведення уроку – конференції на тему
«Голодомор 1932 – 1933 рр. – геноцид Українського народу
в друкованих спогадах свідків, творах літератури і мистецтва»
1. Пропонована розробка може використовуватись як окремий урок  в 10, 11 класах, так і як виховний позаурочний захід (в цьому випадку є сенс при розгляді питання «Голодомор в українському кінематографі» переглянути  документальний фільм із циклу «Невідома Україна» фільм 98 «Голодомор. Великий злам», 14 хвилин.)

Схилімо голови в скорботі… Присвячується жертвам Голодомору 1932-1933рр.


Схилімо голови в скорботі…
Присвячується жертвам Голодомору 1932-1933рр.

Мета. Поглибити знання учнів, присутніх про роки голодомору в Україні та його наслідки для українського народу, розвивати вміння грамотно висловлювати свої думки, використовувати різні документи, готуючись до розповіді, виступати у ролі актора, виховувати повагу до історичного минулого свого народу, який вистояв і проніс свої традиції через різні випробування.

Рік 33-ій… Голод…Голод… Вечір пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років


                   Рік 33-ій… Голод…Голод…
Вечір пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років 
Мета: поглибити знання дітей про трагічні події 1932-1933 років, показати , що це була цілеспрямована політика з метою ліквідації проявів українізації, позбавлення українців історичної пам’яті; розвивати вміння виступати перед аудиторією, продовжити формування навичок критичного мислення; виховувати непримиренність до насилля,  повагу, турботу, співчуття до людей, які пережили страхіття голодомору.

Виховна година – реквієм: «Пам’ять серця»


Виховна година - реквієм: «Пам'ять серця»
          
Мета. формувати історичну пам'ять учнів про трагічні сторінки історії голодомору на Україні, ознайомлювати учнів з трагічним минулим нашого народу; вчити дітей бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її як білі, так і чорні сторінки; виховувати здатність кожної людини на скорботу і пам'ять про мільйони загублених життів співвітчизників.
Обладнання. образ Божої Матері, колоски перев'язані чорною стрічкою, хлібина, свічка, свідчення очевидців, факти Голодомору, запис пісень, ілюстрації, запис на дошці:
 А он де, під тином, опухла дитина
Голоднеє мре…
І не в однім отім селі, а скрізь на славній Україні… 
(Т.Г.Шевченко)

неділя, 12 травня 2019 р.

Щоб у серці жила Батьківщина: до 25-річчя незалежності України


Мета: формувати активну громадянську позицію щодо єдиної цілісної Української держави; розвивати пізнавальні інтереси учнів; виховувати любов до Батьківщини, повагу до її історичного минулого і сучасного, розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбуваються в Україні.
Обладнання: національна символіка, карта України,
Технічні засоби: ПК, мультимедійний проектор.
   Хід уроку 

І. Привітання. Організація класу
Доброго дня! Вітаю  всіх із початком нового навчального року, з Днем Знань! Бажаю вам міцного здоров’я, натхнення, хай світлою буде ваша дорога до знань.
ІІ. Мотивація навчально-виховної діяльності учнів. Оголошення теми уроку.
Учитель: В історії України є дата, яку можна назвати найважливішою: 

24 серпня 1991 року - цього дня народилася Незалежна Україна. Відбулася подія, про яку мріяли десятки поколінь українського народу впродовж багатьох століть. Саме цій події й присвячено перший урок у цьому навчальному році. Отже, тема нашого уроку:  «Щоб у серці жила Батьківщина: до 25-річчя незалежності України». (слайд 1)

Пишаюсь тобою, Україно


Тема:  «Пишаюсь тобою, Україно»
Мета:
-ознайомити учнів з основними культурними здобутками, національними цінностями та досягненнями України в роки незалежності;
-формувати в школярів життєві, соціальні, громадянські компетентності,  героїко - патріотичну активну позицію шляхом вивчення історії держави, її національних і культурних традицій;
-розвивати бажання працювати задля ефективного зростання країни;
-виховувати почуття патріотизму, почуття національної гордості за свою Батьківщину та рідний народ.
Обладнання: проектор, ноутбук; державна символіка України – Прапор, Герб, Гімн; відеоролики телеканалу ПЛЮСПЛЮС «Це – наше і це — твоє»; зразки вишиваних візерунків на сорочках/рушниках/карті «Україна вишивана»; портрет видатного українця Франка І.Я.; відеоролики з музичним супроводом.

Щоб у серці жила Батьківщина: до 25 річчя незалежності України


                                                                       
Мета. Поглибити знання учнів про нашу державу – Україну, людей, які своїми справами прославили її; формувати національну свідомість школярів, гідність; розвивати пізнавальні інтереси учнів, мовлення, мислення, творчу уяву, вміння вести дискусію, працювати із роздавальним матеріалом, шукати інформацію та вибирати головне; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, людей, шанобливе ставлення до державних та народних символів держави.

Обладнання. Напис «Щоб у серці жила Батьківщина: до 25 річчя незалежності України», карта України, квіточки з надписом «Я»,  роздруковані прислів’я, сонечко, промінчики

Україна і ми – незалежні!


Україна і ми – незалежні!
Перший урок -2016
Засідання дискусійного клубу

Мета: виховувати любов та повагу до своєї Батьківщини, рідного краю; розвивати почуття гордості за свій народ, свою культуру; формувати ціннісне ставлення до держави, суспільства; почуття причетності до всіх подій, які відбуваються в Україні, пробудження національної самосвідомості, усвідомлення особистої відповідальності за майбутню долю України, важливості особистого внеску в побудову майбутнього країни; розвивати творче мислення, навички ведення дискусії.

Я люблю Україну” (інтелектуально-пізнавальна гра для учнів 5-6 класів)


Перший урок “Я люблю Україну” (інтелектуально-пізнавальна гра  для учнів 5-6 класів)
Мета:формувати в учнів моральні пріоритети та сприяти збагаченню знань про державотворчі процеси в Україні; виховувати в учнів почуття патріотизму, свідомої громадянської зрілості, шанобливе ставлення до державних символів України, почуття гордості за власну державу. Формувати вміння працювати в команді, співпрацювати; розвивати увагу, пам'ять, кмітливість, ерудованість; виховувати почуття взаємоповаги, взаємодопомоги, толерантності.  
Хід уроку 
 І. Емоційна та психологічна підготовка дітей до заняття

    Доброго дня, дорогі діти! Рада бачити вас, усміхнених, щасливих, загорілих. Нехай у кожного не згасає вогник надії на краще майбутнє в нашій незалежній державі.
Двадцять п’ять років минає з тих пір, коли Україна була проголошена незалежною державою. Досягнення українського народу загальновідомі. Це надбання різних верств населення протягом тривалого історичного процесу, а також величезна праця вихідців з України, що їх доля закинула за межі Вітчизни. Усі ми – народ України, що його силою, волею, славою утвердилася на карті Українська держава – самостійна, ні від кого незалежна, вільна, суверенна держава українського народу.

Україна починається з тебе


Мета:ü    окреслити ключові моменти становлення незалежної України, визначити ступінь сформованості національного державотворення на основі аналізу наявних здобутків;
ü    формувати хронологічні та аксіологічні (ціннісно-орієнтаційні) компетентності засобами і методами технології критичного мислення, розвивати навички аргументованого аналізу історичних явищ, процесів;
ü    сприяти вихованню патріотизму, плекати національну гідність, спонукати до прагнення бути активним та корисним членом українського суспільства

Школа радо вас вітає!




МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРОВЕДЕННЯ ПЕРШОГО УРОКУ
У ПЕРШОМУ КЛАСІ З ТЕМИ «ШКОЛА РАДО ВАС  ВІТАЄ!»

Кожен вчитель з великим нетерпінням і тривогою завжди чекає на своїх майбутніх вихованців. Йому цікаво  як вони вчитимуться, про що мріють, як сприймуть школу, самого вчителя, нові обов’язки. Та ще з більше нетерпіння, цікавості і тривоги у тих, хто стоїть на порозі школи. З приходом дитини до школи розпочинається новий етап у її житті. З дітлаха, якого всі опікують, вона повинна стати самостійним учнем з новими обов’язками в новому оточенні.
 Перше враження дитини від школи залишить свій відбиток на всі її шкільні роки. Тому перед вчителем стоїть особливо важливе завдання – формування позитивного ставлення дитини до школи, збудження інтересу до навчання. Тому дуже корисно провести знайомство першокласників зі школою, як веселе свято. Свято, яке сповнене яскравими враженнями, іграми, пригодами.

Батьківщина – мати, умій за неї постояти!


Мета: допомогти учням навчитися шанувати Батьківщину; прищеплювати любов до державних символів України; розширити знання дітей про цінності українців і України взагалі; виховувати почуття патріотизму національної гордості та любові до Батьківщини.
Обладнання: політична карта України, аудіо записи пісень, Державні символи та Державний гімн України, мультимедійна техніка, виставка малюнків «Подорожуємо Україною».

Технологія підготовки та проведення години – подорожі

Тема: Україно, ми твоя надія
Мета: - збагатити і закріпити  знання дітей про свою Батьківщину, про державні та народні символи України;
             -  розвивати увагу, уяву, мислення, словниковий запас, мовлення;
             -  сприяти  формуванню у  дітей  почуття  патріотизму, любові до Батьківщини, української мови;
             - виховувати  повагу до державних та  народних символів, гордість  за  свою  країну
Обладнання: телевізор, ноутбук, презентація «Україно, ми твоя надія», усміхнене сонечко, карта України,
                хлопчик і дівчинка українці, хмарки очікувань, кущ, листочки, квіти та пташки вирізані з паперу,
                визначення слова  «патріотизм», літери слова «патріот», хліб, вишиті рушники.
      Основні поняття: Україна, Київ, Дніпро, Чорне і Азовське море, гори Карпати, державні та народні
                   символи України, патріот.
      Очікувані результати: - учні  збагатять  свої знання про Батьківщину для подальшого застосування в
                   житті;
                 - зрозуміють хто такий патріот, вчитимуться розвивати в собі почуття патріотизму, щоб в
                   подальшому стати гідними громадянами своєї Батьківщини.

Ми - українці !



                                       
Мета: • поглибити знання учнів про Україну;
           • розширювати знання про національні символи, зміст поняття “громадянин України”;
           • сприяти формуванню національної свідомості школярів;
           • виховувати духовне багатство особистості, патріотичні почуття приналежності до
             українського народу, України, до традицій свого народу, української пісні.
Обладнання: карта України, віночки, вишитий рушник, калина, малюнки учнів, краєвиди
            України, записи пісень про Україну, букет із колосків, калини, верби та барвінку.
             
1.Вступне слово вчителя.                          
      - Ми живемо з вами у вільній і незалежній державі, яка зветься Україна. Кожен із нас — її
громадянин. І ми маємо докласти всіх зусиль, щоб вона процвітала, щоб жилося нам щасливо
в рідному краю. І в кожного учня по всій нашій Вітчизні — від першокласників до випускників — гріє серце безмежна любов до милої, дорогої і рідної України, нашої Батьківщини. Кожен любить свою Україну, бажає їй добра, намагається стати справжнім патріотом і громадянином своєї Вітчизни.

Ми , діти твої , Україно



Мета: актуалізувати та поглибити знання учнів про рідний край: славне історичне минуле , державні та народні символи , Конституцію , визначних українців та героїв минулого та сучасності ; розвивати зв’язне мовлення , пам'ять , увагу , логічне мислення ; виховувати шанобливе ставлення до державної символіки , культурного та історичного минулого , повагу до героїв України , толерантне ставлення до представників національних меншин ; сприяти формуванню в  кожної дитини усвідомлення себе частинкою великого народу , розуміння важливості панування миру і злагоди в державі .
Обладнання : « намистинки » , географічна карта України , зображення державних та народних символів , Конституція , О. М. Бєліков « Перлини України » , О. Субтельний « Історія України » , портрети відомих українців , героїв Небесної сотні , учасників АТО , лампадка , комп’ютер .
(Класна кімната прикрашена синіми та жовтими кульками , на столі – вишита скатертина і букет калини , на дошці записано тему уроку та епіграф , учитель та учні вдягнені у вишиванки)