четвер, 27 грудня 2018 р.

Сценарій "Гра назвати одним словом" (День св. Валентина)

Автор: Денисів Галина Михайлівна
Вед: Вітаємо вас, шляхетні пані та панове! Сьогодні ми відзначаємо День Святого Валентина! Це свято друзів і закоханих. Свято це давнє, його відзначали ще в XV столітті. Незвичайне воно тому, що зовсім не слов’янське...




      Але Європа святкує його з великим задоволенням вже 120 років. Мабуть, це чудо-во, що до черги жіночо-чоловічих свят приєдналося ще одне – прекрасне свято з надзвичайно сумною і романтичною історією, яку, правда, мало хто з нас знає.
Вед: День Святого Валентина - свято закоханих. Відзначається він 14 лютого. В Єв-ропі його почали святкувати з XIII століття, в США - з 1777 року, в Росії - з почат-ку 1990-х років. Але чому все ж це свято закоханих? На цей рахунок є чимало кра-сивих легенд.
Вед: А чи знаєте ви, що за легендою, День закоханих бере свій початок ще з сивої да-внини, відтоді, коли тільки-но почали будувати Рим. Ну, а саме свято має язични-цьке коріння, оскільки саме в середині лютого птахи починають шукати собі пару, а в Римській імперії відзначали свято покровительки жінок і домівки верховної бо-гині Юнони і свято бога Луперка. Головною забавою цього свята була «Вибери милу». Римські дівчата писали на маленькому клаптикові паперу свої імена і кида-ли ці папірці в посудину. Потім їх ретельно перемішували і посудину пускали по колу. Юнаки мали витягнути папірці. Дівчина,що її ім’я було написано там, става-ла його милою до наступного свята. Так і виник День закоханих.
Вед: Є й інше підтвердження тому, що 14 лютого - день закоханих. Жив в III столітті в місті Терни (Римська імперія) Святий великомученик Валентин. Був він священ-нослужителем, займався науковими дослідженнями і приватною медичною прак-тикою. В ході кампанії імператора Клавдія II Готського проти християн, єпископ Валентин був репресований і обезголовлений 14 лютого 269-го року. Джерела стверджують: арешт єпископа Валентина був викликаний тим, що римський імпе-ратор не дозволяв солдатам своїх легіонів одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів і їх коханих. Очікуючи страти в одній з римських в'язниць, Валентин написав листа дочці свого тюремника й підписався: "Ваш Валентин". Потім зцілив її чудесним чином від сліпоти, але все одно був страчений. Дата страти збіглася з римським торжеством на честь Юнони, богині любові. З тих пір люди щороку 14 лютого згадували Валентина й влаштовували свято всіх закоханих.
Вед: Англійці, наприклад, вважають, що з 14 лютого природа робить поворот до вес-ни, і у птахів починається сезон шлюбних ігор, навіть стара англійська приказка говорить: "У день святого Валентина всі птахи в повітрі з'єднуються парами".
Вед:  Італійці вважають своїм обов'язком дарувати в цей день улюбленим солодощі. Цей день так і називається в Італії - солодкий.
Вед: Галантні французи першими ввели у себе любовні послання - чотиривірш.
Вед: Фіни відзначають 14 лютого День любові, дарують один одному подарунки у формі серця. А також в цей день робляться подарунки мамам, так як жіночого дня, подібного 8 Березня, у Фінляндії немає.
Вед: В Японії проводять конкурс на найгучніше любовне послання. Юнаки та дівчата піднімаються на поміст і по черзі кричать щосили - усе, що хочуть, - своєму коха-ному. Переможець отримує приз. В Японії на День св. Валентина жінки і дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі, переважно шоколад. Хоча це «свято закоханих» подарунки отримують не лише коханці, але й начальники чоловічої статі від підлеглих статі жіночої. Загалом, святкування не відрізняється від аналогічних у Європі чи Америці. День св. Валентина особливо поширений серед молоді
Вед: Англійці посилають любовні послання не тільки своїм коханим , а й своїм тва-ринам, особливо собакам і коням.
Вед: В Америці у ці дні продається 108 000 000 троянд, переважно червоних, а на цу-керки в ці дні витрачають 692 000 000 доларів!
Вед: Німецька традиція відзначати день святого Валентина дещо дивна – для них Святий Валентин є покровителем психічно хворих. Цього дня німці прикрашають психіатричні лікарні – рожевими стрічками, а в храмах проводиться особливе бо-гослужіння. Але у Німеччині дівчата писали на цибулинах тюльпанів чоловічі іме-на. Який тюльпан зацвіте першим — за того дівчина і вийде заміж.
Вед: В Данії люди зазвичай відправляють один одному засушені білі квіти, а в Іспанії верхом витонченості і шаленої пристрасті вважаються повідомлення, відправлені поштовим голубом.
Вед: До цих пір в Британії зберігся звичай одягати дітей в одяг дорослих. Переодяг-нені діти ходять від будинку до будинку, співаючи пісні про святого Валентина і вітаючи закоханих.
Вед: В Уельсі, згідно із святковою традицією, закохані дарують своїм обраницям ви-різані із дерева «ложки кохання»,  Ці ложки оздоблювали сердечками, ключиками, що означало – «Я знайду шлях до твого серця».
Вед: У Швейцарії окрім загальновизнаних символів свята – купідона і Валентинок, існує ще один – голуб.
Вед: На Сицилії існує таке повір’я: якщо молода дівчина стоятиме біля вікна півго-дини перед сходом сонця напередодні Дня Валентина і перший промінь впаде на неї, то того ж року вона вийде заміж.
Вед: В Норвегії 14 лютого можуть одружуватися без згоди батьків.
Вед: Саудівська Аравія єдина країна в світі, де свято заборонено. Для запобігання святкування релігійна поліція заборонила 14 лютого торгувати трояндами, магази-нам іграшок наказано прибрати з прилавків червоних ведмедиків, а магазинам со-лодощів заборонено продавати товари в упаковці серцеподібної форми.
Вед: А на Русі було своє свято закоханих. Воно відзначалося 8 липня і було пов'язане з легендарною історією кохання Петра і Февронії. Подружжя заповідало, щоб їх поховали в одній домовині, приготувавши домовину з тонкою перегородкою. Вони померли в одну мить 8 липня (за новим стилем), але порушивши заповіт, їх покла-ли в різних домовинах і в різних храмах. Наступного дня вони опинилися в одній домовині… Знову люди спробували їх роз’єднати, проте вранці вони знову були разом.
Вед: До 14 лютого випускається безліч вітальних листівок - валентинок, від простих, зі зворушливими зображеннями, до таких, що відкриваються. А в минулі часи були навіть листівки, прикрашені золотом і мереживами.
Вед: В цей день завжди дарують один одному подарунки і обов’язково у вигляді сер-ця, тому що серце і червона троянда – символи цього свята.
     Троянда - улюблена квітка Венери, богині любові. Червоний колір - це колір силь-них почуттів. А червона троянда - це квітка кохання.
Вед: Символами дня Валентина стали воркуючі голубки і серця, пронизані стрілою Амура На вечорах, присвячених Дню Святого Валентина, романтичні символи іноді переховували в солодощах. Кожен гість отримував скибочку торта і, якщо йому пощастило, знаходив емблему. Емблема говорить про його удачу.
Вед:  Іноді символи вкладали в подарунок замість посилок. Рис позначав весілля. Кі-льце - те ж саме або заручини. Монета означала, що людина одружується або вий-де заміж за багатого. Іноді юнак отримував червону рукавичку. "Отримати рукави-чку" означало, що він дівчині подобається.
Вед: У нас традиційно любов символізують голуби. Голуби вважаються улюбленими птахами Венери. Вони все життя не змінюють пару і спільно піклуються про пта-шенят. Ці птахи - символи вірності і любові, а також символи дня Святого Вален-тина.   А в Африці птахами любові називають барвистих папуг. Більшість з них мають червоні дзьоби. Вони названі птахами любові за те, що коли вони збирають-ся в пари, то вони сидять на дуже близькій відстані один від одного.
Вед: Сотні років тому жінки носили з собою мереживні носовички. Якщо дама ронила носовичок, чоловік, що знаходиться поряд з нею, повинен був підняти хустку і по-вернути його жінці. Іноді дама спеціально ронила мереживну хустку, щоб позна-йомитися з вподобаним їй чоловіком. Незабаром мережива стали повністю асоці-юватися з любовним романом.
Вед:  Свято Валентина – це свято любові, миру, доброти, чемності, сміху, веселощів.  Якщо ви будете завжди слухати старших, поважати їх, якщо до всіх будете зверта-тися чемно і лагідно, то і вас будуть любити і поважати вас.
Вед: Чи знаєте ви, що: у різних країнах світу цілуються по-різному:
      В Японії вважається дуже непристойним цілуватися при свідках. Саме з цієї при-чини ви майже ніколи не побачите поцілунку в японському фільмі. Те, що у всьо-му світі називається "японським" поцілунком, виконується так: встаньте на відста-ні одного кроку один від одного, нахиліться вперед і, витягнувши губи, доторк-ніться ними губ партнера. Рот не відкривати! у Китаї притуляються щоками;
Вед: Ескімоси, полінезійці не цілують один одного в рот. Вони труться носами. Це дуже приємно, а ще в Полінезії партнери зубами висмикують один одному волосся з брів;  а в Гамбії притискають жіночу долоню до свого носа;

       Конкурси ( участь приймають учні та їх батьки. Діляться на дві команди)
Вед: Наступний конкурс називається «Ти без мене – не ти, я без тебе – не я». Суть  цього конкурсу полягає в тому, що ви повинні об’єднати імена в пари, відомі своєю Любов’ю всьому світові. Одержавши конверти, за одну хвилину маєте скласти із ка-рток, де написано  імена,  всесвітньо відомої пари.
Звучить музика. Учасники підбирають імена. (Кожній команді – 5 пар імен). Напри-клад: Кай - ... (Герда),  П'єро - ... (Мальвіна), Адам – Єва, Цезар – Клеопатра, Ромео – Джульєтта, Наталка – Петро, Ретт Батлер – Скарлетт О’Хара, Наполеон – Жозефіна, О. де Бальзак – Є. Ганська, Леді Діана – Принц Чарльз, О. С. Пушкін –  Н. М. Гонча-рова, В. Висоцький – М. Владі.
Вед: Ми пропонуємо вам зараз зробити художній переклад любовних послань анг-лійців, можна прозовий чи віршований, близький до оригіналу, або підбирати бли-зький за змістом зразок  української поезії.
Chocolate and flowers are sweet and beautiful, but not as sweet and beautiful as you. Happy Valentine's Day!
What i need to live
           has been given to me
           by the earth..
           Why i need to live
           has been given to me
           by you my valentine !!!
           Happy Valentines Day

О  my dear Valentine
          Whats life ?
          Life is love.
          Whats love ?
          Love is kissing.
         Whats kissing ?
         Come here and I show you.
       Гра: « Намалюй усмішку»  ( на дошці намальовано ляльку, потрібно домалювати їй усмішку із зав’язаними очима )

      Гра: « Що змінилося?»  ( хлопчики сидять на стільцях, одна дівчинка уважно ди-виться, потім відвертається, а хлопці міняються місцями, або щось змінюють з одя-гу. Дівчинці потрібно вгадати, що змінилося)
      Гра: назвати слова, якими можна лагідно назвати дівчинку, маму, сестричку

 Гра: Назвати одним словом
1. Дитяча іграшка для дівчаток? (лялька)
2. Та, з ким дружать дівчатка? (подруга)
3. Як тебе називають? ( ім’я)
4. Колюча тваринка? ( їжак)
5. Мати вашої мами? ( бабуся)
6. Предмет, що захищає від дощу? ( парасолька)
7. З скількох слів складається слово сліпоглухонімий ? ( 3 )
8. Що може підняти не тільки доросла людина, а й дитина ? ( пір’їну)
9. Символ якого знаку Зодіака має ядовите жало ? ( Скорпіон )
10. Який колір протилежний чорному ? ( білий )
11. Як називалася пошта, що доставлялася по воді ? ( пляшкова пошта )
12. Яку страву любили козаки ? ( куліш )
13. Який колір виникає при змішуванні синього і жовтого ? ( зелений )
14. Яке яєчко знесла Курочка Ряба ? ( золоте )
15. На чиїх ніжках  стоїть  хатина Баби Яги ? ( курячих )
16. Чим вкрита собака ? ( шерстю )
17. З яким німецьким містом пов’язана котлета в тісті ? ( гамбургер – Гамбург )
18. Що робить кіт, коли побачить собаку ? ( тікає )
19. Як називають тиждень на Великдень ? ( білий )
20. Що значить 366 днів ? ( рік )
21. Яким коридором йдуть пасажири в літак, коли їх не оглядають ? ( зеленим )
22. Яка мовна одиниця найменша ? ( звук )
23. Як називається підвищення, по якому ходять моделі ? ( подіум )
24. Що таке ь ? ( буква )
25. Скільки звуків у слові ящірка ? ( 8 )
26. Що таке апостроф ? ( знак )
27. Перший показ вистави, фільма . ( прем’єра )
28. Назва приміщення для перегляду фільмів ? ( кінозал )
29. Те, куди літають люди, але одиниці. ( космос )
30. Скільки кольорів у веселки ? ( 7 )
31. Людина, яка віртуозно володіє комп’ютером, але робить злочини. ( хакери )
32. Оцінювання у школі. ( бал )
33. Багато серій у фільмі. ( серіал )
34. Найперша людина в країні. ( Президент )
35. Слово звучить однаково, але різне значення . (омонім)

Гра: «Знайомство»
 Умови конкурсу: станьте навпроти. Уважно подивіться одне на одного. А тепер по-верніться спинами й дайте відповіді на запитання.
 Запитання конкурсу:
 • Якого кольору очі у твоєї половинки?
 • У чому зодягнена (-ий), колір одягу твоєї половинки?
 • Чи є годинник на руці у твоєї половинки?
 • Якого кольору волосся? Яка зачіска?
 • Чи є каблучка, сережки у твоєї половинки?


Конкурс: «Зрозумій мене без слів»
Мімікою і жестами потрібно звернутися один до одного із запрошенням:
- Запрошення на балет
- Запрошення в цирк
- Запрошення в бібліотеку
- Запрошення на мультфільм


Підсумки.
Вч: На цьому наша конкурсна програма завершується. Вечір закінчується, але свято у ваших серцях триває.
Любов придумана не нами,
 Вона від Бога нам дана,
 І хоч любов буває різна,
Та кожна справжня —
Завжди лиш одна.
Любов безмежний, чудовий дар,
Що дав творець своєму створінню.
Любов — це жертва, серця жар,
І райський спокій у терпінні.
- Мені дуже приємно.  Сподіваюся, що  наші зустрічі і надалі будуть цікавими, і ви будете з нетерпінням чекати наступної зустрічі.  Сьогодні  ви були дуже ак-тивними. Ви молодці! До зустрічі! Живіть! Живіть довго і щасливо!
Література : відбірковий матеріал з довідників , підручників , телегри " Найро-зумніший "
Скачати День Валентина №8

Немає коментарів:

Дописати коментар