четвер, 27 грудня 2018 р.

Сценарій "День закоханих"

Автор: Приходько Катерина Сергіївна
Ведучий 1.
Існує безліч свят, котрі змушують нас посміхатись, радіти та веселитись. Проте День святого Валентина – точно найромантичніше свято з поміж усіх.
Ведучий 2.
А Пушкін написав, що «Любви все возрастыпокорны».І це дійсно так
відеопрезентація  картинки сюжетні: діти, підлітки, дорослі, похилий вік)



Є декілька версій того, звідки та завдяки кому з*явилося це романтичне свято. Слово першій команді.

І група
Легенда про святого Валентина
1.Найрозповсюдженішою легендою є те, що свято назване в честь святого Валентина який мешкав в Римі у ІІІ сто від Різдва христова в часи правління імператора Клаудіуса.

2.У цей час були заборонені шлюбні церемонії, адже вважалось, що неодружені чоловіки стають кращими солдатами, а метою імператора було зібрати велику армію, тому він видав вердикт, який забороняв молодим чоловікам одружуватися.

3. Священник Валентин ослухався наказу імператора та таємно проводив шлюбні церемонії, за що і був страчений 14 лютого 267 року. ( Валентина обезголовили)

4.Можливо це і залишилось би без уваги, якби не стався один дивний випадок, котрий і надав цій легенді певної таємничості. Доки священник очікував страти, його постійно відвідувала сліпа дівчина, котра була донькою одного з тюремників. В день перед виконанням смертельного вироку священник залишив дівчині лист, котрий підписав “від твого Валентина”. У день страти дівчина, котра прийшла провести останні хвилини разом зі священником дивним чином прозріла і змогла самостійно прочитати послання.

5.До речі, лише через 200 років, римський папа Геласиус відзначив цей випадок і назвав його чудом. Завдяки цьому Валентина канонізували.А 14 лютого оголошено днем св.Валентина.
Ведучий 1..Як було насправді досі невідомо, але це надзвичайно гарна легенда, а людина, котра допомагала людям ризикуючи власним життя — заслуговує поваги і шани.
Ведучий 2.
У давні часи природні чинники та події позначалися не календарною датою, а приурочувались до святого, якого в той день вшановувала Церква (наприклад, на Спаса достигають яблука), а щодо дня св. Валентина , знає ІІ група

ІІгрупа
Народна уява
1.На  час, коли відзначають день св. Валентина припадає….. період парування птахів – вісників весни.

2.Птахи обирають пару, щоб створити гніздо – символ родини. Це й призвело до звичаю, що днем пізніше молоді люди шукали собі пару — дівчина вибирала собі хлопця, а той у відповідь обдаровував її, наслідуючи лицарські звичаї.

3.В Україні альтернативою дня св. Валентина є літнє народне свято Івана Купала, саме в цей день  молоді люди  обирали собі пару: пускали вінки по воді, стрибали через вогонь, гадали на судженого.

4. Символом свята була червона, як серце, квітка папороті, яка здійснювала бажання.

Слово вчителя
Символи свята Валентина є в кожного з вас і в класі.

Ведучий 1..
Чи є Валентинів день  у всіх проявах суто християнським днем ? Як пропонують подивитися на справу представники церкви?
Ведучий 2..
Шукайте відповіді  у  повідомленнях І групи

І група
Думки священнослужителів
1.Протестантська церква та інші.Свято закоханих все ж потрібне:сучасний світ, в якому ми живемо, переповнений подіями. Але у цьому «безумному, безумному, безумному світі» люди відчувають нестачу родинних і особистих подій. Ми погрузли в побуті, роботі, служінні, проблемах. Є заведений порядок, є звичні приємні і не дуже обов'язки. Але подій в родинних хроніках все менше і менше. Як говорив герой одного з фільмів: «В нас пропав дух авантюризму, ми перестали здійвнювати подвиги заради жінок, ми перестали робити великі хороші дурниці». Тому «день святого Валентина — це закріплена в календарі можливість зробити все не так, це ухвалений суспільством шанс справжній події увірватися в чийсь уповільнений побут, це виклик нашій емоційній байдужості.»

2. Римсько – католицька та Православна церкви. Християни завжди намагалися якимось чином «освятити» те, що було добре у язичників. Можливо, і сучасному суспільству  слід побачити у дні святого Валентина не тільки численні зловживання, яких насправді не бракує, але й велику спрагу світу молодих людей у духовній, великій і передусім справжній любові, яку сьогодні так важко знайти. Адже християни завжди були експертами від любові, як це доводить історія: історія мучеників, історія святих, які любили насправді. Висновок: «сьогодні нам потрібні нові святі Валентини, які вчинять чудо прозріння для сучасного світу, які подарують своє серце іншим, які зможуть  перемінити світ… наш світ!»
Слово вчителя
Яке ж золоте зерно ми можемо  винести з цього не зовсім християнського, але такого потрібного нам свята?( учні) слайди – висновки.

Ведучий 1.
У день святого Валентина наші почуття говорять віршами, музикою…
Ведучий 2.
Головне, почути…
Вірш, пісня( Дідушко,Крисько)

Ведучий 1.
Коли говорять почуття, змовкають зайві звуки…
Ведучий 2.
До речі, висловлювати почуття любові і прихильності можна усім, кого ми любимо:  друзям, родичам, коханим.Про це і не тільки , знає ІІ група
ІІ група
А чи знаєте ви що…
1.У волелюбних англійців прийнято вітати з Днем всіх закоханих не тільки людей, а й своїх домашніх улюбленців.

2.У Фінляндії 14 лютого, коли в більшості держав святкують День закоханих, відмічають День друзів.

3. Колишня держсекретар Америки, Мадлен Олбрайт в цей день обходила членів засідання Ради безпеки ООН, даруючи кожному по гарненькому мішечку з солодким – можливо, теж в знак любові.

4. А ще в Америці раніше закохані дарували один одному марципани. Це був дуже цінний подарунок, оскільки марципан містив цукор, який тоді коштував дуже дорого.

5.В Уельсі перед святом закоханих вирізають з дерева ложки та дарують один одному.

6.В Данії романтично настроєні юнаки і дівчата дарують одне одному засушені квіти.

7.А от влада Саудівської Аравії вирішила заборонити свято. В крамницях навіть не дозволяють продавати червоні троянди.

8.В Японії День святого Валентина це своєрідне 8 Березня, тільки для чоловіків – усі квіти і серця їм!

Слова вчителя
Історія вітальної листівки у формі серця проста  як усе генільне., вона бере свій початок у 1415 році, коли герцог Орлеанський Чарльз відправив листа своїй коханій, котру ув'язнили у Лондонському Тауері і підписався “твій Валентин”. На початку 19 ст. валентинки виглядали досить громіздко і робились власноруч. Це обходилось досить дорого, тому у 1840 році 19-ти річна Естер Хауленд переконала свого батька, книговидавця, спробувати зробити макет валентинки відносно невеликого розміру, мережану та декоровану, щоб згодом поставити її на масове виробництво. Результат перевершив усі сподівання.Сьогодні у лютому щорічно купують понад мільярд таких зворушливих листівок.
І, мабуть, було б дивно, якби  світ не відзначився у таке свято рекордами, про які вимали дізнатися.

Групи по черзі ( Рекорди свята)
1.Найважча валентинка. Ця „валентинка” важить понад 2260 кг і являє собою величезний стіл у формі серця. Стіл видовбаний із коралу одним наполегливим емігрантом із Латвії Едуардом Ліндскалниншем. Побачити диво-стіл можна в містечку Хаушсед, штат Флорида, США.
2.Найхолодніше серце
У Китаї валентинка у формі серця була виготовлена з льоду і розташована у самому центрі  льодяного міста, куди  приходили відвіідувачі , прикладали руку і загадували бажання як під новорічною ялинкою, кажуть, збувається.
1.Наймобільніший подарунок.
У 2004 році компанія Nokiaвипустила подарунковий набір до Дня святого Валентина. Набір складався з мобільного телефону і шоколадних цукерок, теж у вигляді телефонів.
2.Найбільша валентинка
Ця листівка – 10 м заввишки, 40 – завтовшки. ЇЇ встановили у 2000 році в центрі Бомбею. На жаль, на такий подвиг спромігся не якийсь закоханий індійський юнак, а місцева компанія яка торгує морозивом.
1.Найдорожча валентинка.
Була подарована легендарним Аристотелем Онасісом співачці Марії Даллас. Валентинка була виготовлена із золота, оздоблена діамантами й іншим коштовним камінням, та загорнута у хутряну шубу.
2.Найповітріняший подарунок.Сер Елтон Джон дуже романтичний – у 2005 році 56-річний співак у День святого Валентина буквально заполонив усе небо Лас-Вегаса надувними трояндами. Ось така романтика!
Слова вчителя
Може ці рекорди надихнули когось на створення подарунку – експромту для нас усіх, для когось конкретно. ?!( танець)

Ведучий 1.
Валентинка – це частинка душі, подарована іншому, вона допомагає  обом сторонам, наділяє позитивною енергетикою.
Ведучий 2.
Подарунок, зроблений своїми руками – це вдвічі більше тепла і щирості.
Ведучий 1.
Кожна група підготувала сюрприз для іншої в стилі хенд-мейд.(роздають печиво і фенечки)
Ведучий 2.
І звичайно – ж, валентинки з побажаннями, як же без них.( розбирають валентинки під слайд - шоу дня в школі)
Слова вчителя
Хочеться вірити, що ідею свята  ви плекатимете у своїй душі усі подальші роки. Щоб ви побажали один одному? ( учні)
Плекайте в собі  романтичність, любов і будьте позитивними( відкрити жалюзі з побажаннями).
Наступна година спілкування присвячена професіям, пов*язаним з ризиком для життя, готуємось

Скачати День Валентина №25

Немає коментарів:

Дописати коментар