вівторок, 26 листопада 2019 р.

Виховна година у 6 класі «Йде Святий Миколай, ти добром його стрічай»


Виховна  година 6 класі
«Йде Святий Миколай, ти добром його стрічай»
Мета: виховувати духовність, доброту,  почуття милосердя, ввічливість, любов до ближніх;  ознайомлювати учнів із народними традиціями; розвивати мислення й пізнавальні інтереси, вчити осмислено творити добро; виховувати людяність, доброзичливість.
Обладнання: презентація за темою виховної години.

Хід виховної години

І. Мотивація.  
1. Вступне слово.
Діти, сьогодні в нас виховна година особлива, вона присвячена одному із зимових свят, яке дуже чекають діти.  Приготуйтесь, будь ласка, уважно слухати і, при потребі, допомагати мені. 
Учитель: Щороку приходить він у кожну родину з миром і дарунками. Для дітей стає чарівною казкою, коли невідомо як  з’являється  вночі і кладе під подушку, або у черевичок такі бажані гостинці.  Діти, хто ж кладе під подушку подарунки? (Діти відповідають)

Учитель:  Отож, сьогодні тема нашої виховної години: „Йде Святий Миколай, ти добром його стрічай»”.
Я запрошую вас пригоститися з невичерпної народної криниці прекрасним – ознайомитися  з традиціями та обрядами, які пов’язані з життям наших предків. Поговоримо про свято, яке найбільше люблять діти, - День Святого Миколая. Свят Миколая два: 22 травня і 19 грудня. Народне прислів’я каже: « У кожнім році два Миколи: на першого Миколи не буває холодно ніколи, а на другого Миколи не буває тепла ніколи» . А хто ж такий Святий Миколай? Що ми про Нього знаємо? (діти дають відповіді)
Учитель:  Святий Миколай за свою добродійну любов і щедре милосердя вічно живе в серцях людей. А Його любов символічно оживає в дні Його святкування по цілому світі, коли Він обдаровує дітей дарунками. Для всіх Він став символом щирої любові до ближнього
Учитель: Давайте послухаємо про Його земне життя.(Звучить мелодія)
(Читає учень)Десь 1700 років тому на півдні Італії у заможній родині народився маленький хлопчик, якого назвали Миколою. Нічого не бракувало малому Миколі – ні одежі, ні їжі. Та через деякий час він залишився  сиротою,  спочатку померла мама , а  за нею і тато. Хлопчик ріс під опікою чужих людей. Він часто виходив на вулицю погратися з дітьми. Це були діти небагатих батьків. Микола їх жалів, але не знав, як допомогти.  Був у Миколи старий учитель. Одного разу вони читали Святе Письмо: «Коли ти робиш добро, нехай твоя правиця не знає, що робить лівиця…»
- Як це розуміти? – запитав в учителя замислений Микола.
- Коли ти робиш добро іншому, то не треба про це голосно всім розказувати. Краще не хвалитися своїми добрими вчинками.
 Стояла глибока осінь. Миколка знав, що багато дітей у їхній околиці живуть бідно, у голоді і холоді.
От родина старого Олександра. Мати хвора, в Петра немає взуття, а мала Софійка вранці збирала на дорозі хмиз, щоб було чим затопити в печі.
Увечері Миколка тихо, щоб слуги не бачили, подався до комори. Набрав у торбину борошна, налив пляшечку олії, набрав повні кишені яблук, відшукав у своїй скриньці пару нових шкарпеток, нові постолики. Все це склав у велику торбину і сховав під своїм ліжком. Коли в домі  всі поснули, він тихенько вислизнув із ліжка, пробрався до Олександрової хатини, поклав там торбину й чкурнув додому.
Вранці старий Олександр не міг натішитися щедрими дарунками. Але хто це міг зробити? Кому подякувати? 
 З того часу Миколка часто робив такі дарунки бідним сусідам. Люди молили Бога за невідомого, який їм допомагає. Та ніхто не здогадувався, що то був Микола.

Миколині слуги стали помічати, що зникають харчі, одяг, паливо з комор. Стали пильнувати. Одного разу, коли Миколка тільки-но склав торбинку і вийшов із свого подвір’я,  його наздогнав старий слуга. Думав, що то злодій. Тоді й стало відомо всім, хто піклується про бідних.
 Минули роки. Микола вивчився, став священиком. Усе своє добро роздав бідним людям і служив їм, як тільки міг. (Відео)
Учитель: За це Господь дав Йому силу творити добро ще більше. Діти, давайте виконаємо таке завдання. Віднайдіть три слова, які заховалися у цій таблиці. Як християни називають Святого Миколая.
А
Х
М
Т
Д
Е
Д
Р
Х
Щ
А
Ч
У
Д
О
Т
В
О
Р
Е
Ц
Ь
М
Ф
Ф
І
Е
Ч
Щ
А
Б
А
Х
П
О
К
Р
О
В
И
Т
Е
Л
Ь
Д
Ф
А
П
Е
В
Т
С
Ч
Й
М
П
Р
Т
А
Є
А
Т
Є
Ф
Е
Є
Х
Р
Х
І
С
Б
П
Д
Т
Р
С
У
Г
О
Д
Н
И
К
Т
Р
М
А
ЧУДОТВОРЕЦЬ, ПОКРОВИТЕЛЬ, УГОДНИК.
Дійсно, дізнавшись, як Святий Миколай поводився зі знедоленими, то от чому Його називають саме так. Давайте тепер послухаємо, які ще чудеса творив Миколай за життя. (Учениця читає)
Напередодні Свята Миколая ми поговоримо з вами про доброту – дуже важливу і потрібну для кожного з нас чесноту.
«Добре» , засвідчуємо ми, коли нам приємно, радісно і затишно.
«Добре», кажуть наші батьки, друзі чи знайомі, коли ми зробили щось хороше і корисне іншим людям.
        В основі всіх наших добрих почуттів, слів і вчинків лежить поняття добра. А щоб добра у світі стало більше, нам самим потрібно бути добрими – говорити хороші слова, добре ставитися до інших, робити добрі справи. Людина, яка робить добро, є такою щасливою, як і та, кому вона його зробила. Тому добро завжди пов’язане з такими чеснотами, діти пишуть на листочках чесноти доброти у вигляді промічників до сонечка як чуйність, милосердя, доброчинність, щирість, справедливість. На добро, зроблене для вас іншими, треба відповідати також добром бо найвища наука життя – мудрість, а найвища мудрість – бути добрим. Доброта і чуйність, співпереживання і щиросердність, уміння розуміти чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину – це повинно бути у характері кожної людини.
Учитель: Існує повір’я, що протягом року Святий  Миколай стежить за всіма хлопчиками і дівчатками і записує їхні вчинки до двох книжок: хороші – до білої, а погані – до чорної. А в ніч на 19 грудня Святий Миколай обходить домівки і залишає діткам подарунки, на які вони заслужили. Якщо дитинка була слухняна, чемна, працьовита Миколай кладе під подушку або в черевичок гостинця, а якщо неслухняна, вередлива, ледача, то вона отримає від Миколая різочку – вербовий прутик, щоб знала, як слід поводитись.
Давайте ми поміркуємо, які вчинки віднесемо до білої, а які до чорної книжки.
1.                               Допомагати батькам.
2.                               Робити комусь зле, якщо цього ніхто не бачить.
3.                               Берегти рідну природу та охороняти її.
4.                               Шанувати працю інших людей.
5.                               Галасувати, коли хтось відпочиває.
6.                               Бути вихованим, стриманим.
7.                               Обманювати, хвалитися.
8.                               Насміхатися з чужого горя.
9.                               Добре вчитися, багато читати.
10.                          Не слухати батьків.
11.                          Допомагати друзям у біді.
12.                          Ділитися тим, що в тебе є.
13.                          Ображати інших.
14.                          Захищати слабкого.
15.                          Спати на уроках.
16.                          Красти.
17.                          Любити своїх рідних.
18.                          Кричати на перерві.
19.                          Виконувати домашні завдання.
20.                          Слухати вчителя на уроці
Отже, я бачу, що якщо ви протягом року робили добрі вчинки, то Миколай вам принесе подарунок.
Учитель:
-         Чому нам слід робити добрі вчинки?
-         Як ви думаєте, чи достатньо для радості у житті тільки ігор і розваг?
-         А які добрі вчинки можете робити ви? (діти дають відповіді)
-         А чи допомагаєте ви дорослим?
А тепер давайте послухаємо легенди про Святого Миколая.
1 група. Подарунок Святого Миколая
Високо у небі жило собі Ангелятко. Воно було ще маленьким, і дорослі Ангели не давали йому поважних доручень. Ангелятко знало: якщо воно робитиме добро, то йому буде дозволено стати Ангеликом-хоронителем якоїсь дитини.
От настав грудень, і всі старші Ангели допомагали святому Миколаю готуватися до мандрівки на землю: майстрували іграшки, випікали різні смаколики, а потім пакували подарунки. Маленьке Ангелятко допомагало їм.
Настав морозний вечір. Засурмили золоті сурми, - і з Райських воріт вийшов Святий Миколай. Біля великих саней, завантажених доверху подарунками, він побачив Ангелятка:
- Хочеш зі мною на землю, Ангелятку?
- Хочу... Дуже хочу! - прошепотіло Ангелятко.
- То поїхали!
Цілу ніч Ангелятко допомагало розносити подарунки. А під ранок зазирнуло у вікно хатинки, де жив хлопчик Івасик. Ані його листа, ані малюнка не було в Небесній канцелярії, тому й подарунка для нього теж не було.
Ангелятко знало, що мама хлопчика вже давно лежить у лікарні, а тато приходить з роботи пізно, коли Івасик вже спить. Ангелятко підлетіло до хлопчика і намалювало йому гарний сон, де пахли квіти, співали пташки й лагідно всміхалася мама.
- Коли ти навчилося малювати такі гарні сни? - запитав
Ангелятка святий Миколай.
- Мабуть, щойно, - відповіло Ангелятко й зашарілося.
- Що ж, - мовив святий Миколай, - нехай хлопчик лишається під твоєю опікою. Думаю, ти зробило вже достатньо добрих справ, аби стати Ангелом-хоронителем.
Нехай це буде для тебе моїм подарунком!
- Це моя найбільша мрія! - Ангелятко не тямило себе від щастя.
Ангелятко схилилося над Івасиковим ліжечком, погладило хлопчика по голівці й поправило ковдру. І раптом на підлогу впав папірець, на якому було написано: "Хочу, аби мені приснилася мама..."
Так у ніч напередодні Дня Святого Миколая здійснилося аж дві заповітні мрії - хлопчика Івасика і Ангелятка.


2 група. Давно-давно, ще за княжих часів, відбулась ця історія. Пізно ввечері човном по Дніпру поверталася молода родина з гостин. Тато веслував, а мати з немовлям на руках задрімала. Аж тут дитина випала з материних обіймів! Як плакала молода жінка, як страждала! Дніпро, здається, навіки поглинув маля. Мати, мов чайка-небога, квилила на човні: «Святий Миколо, врятуй моє дитя!» Тільки диво могло порятувати дитину. Горю батьків не було меж. Аж уранці в соборі Святої Софії знайшли немовля. Воно було живе і чомусь тихенько посміхалося. Ніхто не знає, як воно опинилося у храмі. Батьки ж були понад міру щасливі! Художник із Києво-Печерської Лаври навіть намалював ікону за цією історією. А в Києві та й по всій Україні будували церкви в ім’я Святого Миколая.
За цією історією є написана ікона Святого Миколая Мокрого, на честь того, що Він врятував маленького хлопчика.
Учитель:   Наступна наша гра – відправити в подорож вітрильник зі словами добрих життєвих порад…
Обом групам, даю зображення не добудованого вітрильника, потрібно на клаптиках-вітрилах написати слова ( правила доброти). Хай наш вітрильник пливе і дарує скрізь добро.
Учитель: В Україні, особливо в західних областях, до цього дня було прийнято добре готуватись. Прибирали оселі, молилися та чекали приходу Святого Миколая.
Давайте заглянемо в одну українську світлицю і познайомимося з її мешканцями.
Святкова сценка
Батько
Холодно надворі. Намело багато снігу. Саме цієї ночі святий Миколай опускається на срібній вервечці з неба на землю. Сивобородий, у довгій золотистій накидці, заходить він до кожної хати і розкладає дітям під подушки свої пречудові гостинці. Правда, неслухняним дітям святий Миколай дає хіба що гарного прутика.
Маруся
Мамо, а в нашій хаті також сьогодні свято буде?
Мати
Накінець-то, діти милі,
Ви діждались тої хвилі,
Що з небесного престола
Зійде пресвятий Микола.
Темна нічка за шибками,
Сніг біленький мерехтить,
Небеса блистять зірками,
Десь дзвіночок гомонить.
Миколай вже поспішає,
А з ним ангели малі,
В кожну хату він загляне,
Бо дарунків хочуть всі.
Тато
А щоб від Миколая подарунки отримати, треба гарно вчитися в школі, не лінуватися ніколи, все у хаті допомагати, що лише вам скаже мати.
Маруся
А скажи нам, мамо мила,
Де той пресвятий Микола
Тих дарунків дістає,
Що так щиро роздає?
Мати
В небі є така скарбниця,
Там дарунків — без кінця.
Святий Микола їх бере
І на землю всі несе.
Тато
Та не лише святий Микола
Сходить з небесного престола,
З ним і ангели бувають,
Що святому помагають.
А іще таке буває,
Що услід за Миколаєм
З пекла антипко втече,
Всім неробам, пустунам,
Злодіям і брехунам
Він вилами погрожує
Та ще й пеклом лякає.
Петрик
А скажи, матусю люба,
Він страшний дуже?
Мати:
А ви не бійтеся, він до нас не завітає, бо ви діточки чемні, слухняні, допомагаєте своїй мамі (гладить по голові).
Тато
Тихо, діточки мої, щось там чути у дворі.
Мати (визирає у вікно)
Хтось там дзвонить і тупоче,
Мабуть, до хати зайти хоче.
Піду подивлюсь.
Бере теплу хустку і виходить.
Петрик
Цікаво, а що мені Миколай принесе?
Маруся (хапається за голову). Ой, у нас ще не прибрано в хаті! Як же ми Миколая будемо стрічати? (Порається в хаті й поправляє ряднину, бере віник і підмітає). А ти, Петрику, принеси образ святого Миколая.
Петрик
Ну, це вже не моя робота, мені пора вже спати, щоб скоріше завтра встати.
Маруся
А дарунків хочеш ти?
Від антипка різки жди!
(Петрик приносить образ святого Миколая і вони вдвох чіпляють його на стіні).
Маруся
Як би я хотіла дістати від святого Миколая червоні чобітки, теплі рукавички.
Петрик
А я — гарну іграшку, солодощів багато.
Маруся (бере Петрика за руку)
Петрику, щоби вислухав нас святий Миколай, то і сьогодні треба щиро помолитися (вклякають перед образом, моляться).
Святий отче Миколаю,
Щиро ми тебе благаєм,
Сповни нині наші просьби,
Що на думці ми їх маєм.
Звели дітям дарунки подати.
В надії будем Тебе чекати.
Маруся
А тепер пора спати. На добраніч.
Петрик
Цілу ніч буду чекати…
Учитель.  Сьогодні , дітки, саме той день, коли потрібно щиросердечно просити у Святого Миколая здоров’я рідним та близьким, миру у всьому світі. Тому давайте ви зараз напишете прохання до Миколая, що саме ви хочете від Нього отримати. ( Діти на сніжинках пишуть бажання).
Домашнім завданням вашим було приготувати напередодні свята один одному подарунки, в знак поваги та прояву доброти один до одного. ( Вручаються подарунки).
Учитель: Життя святого Миколая дає нам важливий урок: бути щирими, лагідними, трудолюбивими. І поки ваше серце чуйне, докладайте все своє старання, усі свої турботи для того, щоб тільки святе, чисте і добре входило у вашу душу.
Виходить дівчина-українка:
Звернемося до святого Миколая-Чудотворця із проханням: нехай допоможе нам жити в мирі і злагоді, любити свій народ, батьків та ближніх своїх, добре вчитися, творчою працею примножувати добрі діла на благо України.
Звучить пісня «Молитва за Україну» («Боже великий єдиний...»)



Учитель: Слайд 15 Молодці, ви добре впоралися зі всіма завданнями. Давайте, діти, наслідувати  Святого Миколая творячи тільки добрі справи!
Настав час нам закінчувати нашу виховну годину  .  А ле ви один  про одного дбайте,  добро і ласку іншим давайте!
До побачення!

Скачати сценарій до Дня Святого Миколая: конспект








Немає коментарів:

Дописати коментар